Šťastné a veselé recepty

Vianočný čas je pre kuchyňu mimoriadnym obdobím. Nielen pre moju kuchyňu. Bez ohľadu na to, či veríme v kvások alebo posmrtný život, v slnovrat či Boha, nezávisle od toho z akých pomerov pochádzame, Vianoce sú pre nás všetkých. Nech už sa na Vianoce pozriete z ktorejkoľvek perspektívy, sú oslavou pokoja, lásky a radosti. A jedlo k tomu automaticky patrí. Aj keď si napriek záľube vo varení skutočne nemyslím, že jedlo by malo byť epicentrom Vianoc.

Určite oživuje spomienky, tradície, spája rodiny, priateľov alebo vytvára nové väzby. Vianoce sú pre mňa kombináciou starého a nového. Vždy si zopakujem klasiku, ktorú ale potrebujem osviežiť aj niečim novým.

Posledné roky si to vždy odniesol jeden z tradičných chodov. Majonézový alebo zemiakovo-cibuľový šalát som nahradil aromatickou novinkou z pečeného zeleru.

Stala sa z toho prudko návyková pochúťka. Vyskúšajte aj vy. Video postup aj s receptom nájdete tu:

Samozrejme nikdy u mňa na Vianoce nechýba kapustnica. Vegetariánska. Lebo keď raz ochutnáte naozaj dobrú vegetariánsku kapustnicu, nad poznámkami typu “bez mäsa to nejde”, sa už len pousmejete. Otestoval som to na zarytých mäsožrútoch. Štipka údenej mletej papriky robí naozaj čary. Ako hovorievam, recept na kapustnicu nikdy nie je dokončený, dozrieva každým rokom. Ale jeho aktuálnu verziu mám tu:

A neboli by to Vianoce, ak by chýbali dezerty, sladkosti a nejaká vypekačka. V mojej kuchyni to je v tomto smere však celkom skromné a klasické. Žiadne šokujúce obžerstvá, krabice preplnené zákuskami ani nič podobné. 

Zázvorové medovníky a nadýchané linecké koláčiky mi pripomínajú detstvo a rodinu. A to sú dva druhy sladkostí, ktorým na Vianoce holdujem. Dávam do nich len kvalitné maslo, vanilku, domácu marmeládu, najlepší med a ručne, čerstvo zomeliem badián či klinčeky.

Ak by ste však mali priestor vyskúšať niečo nové, niečo s čím určite zaujmete, skúste moje čokoládové bonbóny:

Spestrenie Vianoc v mojej kuchyni vyústi tento rok ešte do jednej špeciálnej akcie. Tento rok som sa nerozhodol pre vianočku ani žiadne rožteky či vianočný chlieb. Ale štedrý prevlek a slávnostné zloženie dostal dezert, ktorý spríjemňuje aj iné časti roka, no s Vianocami si ho zvyčajne nespájame. A tento rok nastal čas to zmeniť. Upečte si so mnou vianočnú čoko-bábovku! 

Šťastné,veselé, chutné a voňavé Vianoce vám prajem!

vianočná čokoládová bábovka

vajcia 6 ks 

polohrubá múka 300 g

mlieko 220 ml

maslo 140 g

soľ

kryš.cukor 220 g

kakao 25 g

čokoláda 140 g

prášok do pečiva 6 g

mletá škorica 1 PL

hrozienka 80 g

mandle 50 g

klinčeky 10 ks

badián 1 ks

voda, práškový cukor

Maslo (120 g) a čokoládu rozpustíme v zohriatom mlieku. Nevaríme. Získame tekutú zmes, ktorú necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Klinčenky s badiánom rozdrvíme v mažiari a následne preosejeme. Pridáme škoricu, kakao a vmiešame do preosiatej múky s práškom do pečiva. 

Zvyškom masla (20 g) vytrieme formu na pečenie a následne vysypeme lyžicou pripravenej sypkej zmesi.

Bielky s polovicou cukru (110 g) a štipkou soli vyšľaháme na pevný sneh. Žĺtky s polovicou cukru (110 g) vymiešame do penista. Pomaly vmiešame aj pripravenú tekutú zmes a potom po lyžiciach pridávame sypkú zmes. Až potom ručne vmiešame sneh z bielkov. Na záver pridáme posekané mandle, hrozienka a 40 ml vlažnej vody. 

Pečieme hodinu pri teplote 150°C resp.do chvíle kým je cesto rovnomerne prepečené.

Necháme štvrť hodinu vychladnúť, vyklopíme z formy a povrch môžeme doplniť práškovým cukrom, citrónovou polevou alebo čokoládou či posekanými mandľami.

porcie: min 12 ks / čas prípravy: 20 min + 1 h pečenie

Zdieľajte tento článok

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

mrpyco@gmail.com