Vianočný čas je pre kuchyňu mimoriadnym obdobím. Nielen pre moju kuchyňu. Bez ohľadu na to, či veríme v kvások alebo posmrtný život, v slnovrat či Boha, nezávisle od toho z akých pomerov pochádzame, Vianoce sú pre nás všetkých. Nech už sa na Vianoce pozriete z ktorejkoľvek perspektívy, sú oslavou pokoja, lásky a radosti. A jedlo k tomu automaticky patrí. Aj keď si napriek záľube vo varení skutočne nemyslím, že jedlo by malo byť epicentrom Vianoc.
Určite oživuje spomienky, tradície, spája rodiny, priateľov alebo vytvára nové väzby. Vianoce sú pre mňa kombináciou starého a nového. Vždy si zopakujem klasiku, ktorú ale potrebujem osviežiť aj niečim novým.
Posledné roky si to vždy odniesol jeden z tradičných chodov. Majonézový alebo zemiakovo-cibuľový šalát som nahradil aromatickou novinkou z pečeného zeleru.
Stala sa z toho prudko návyková pochúťka. Vyskúšajte aj vy. Video postup aj s receptom nájdete tu: